Bruce Lee 2

Acteer carriere

Lee was al in films geintroduceerd vanaf zeer jonge leeftijd en deed mee in verschillende films als kind. Toen hij 18 was had hij al in 20 films gespeeld.
Door zijn demonstraties bij het Long Beach Nationals vechtsportgala kwam hij onder de aandacht van haarstylist Jay Sebring, die hem vervolgens bij filmproducer William Dozier introduceerde. Dozier bood vervolgens hem de rol van Kato aan in de televisieserie The Green Hornet. Deze televisieserie duurde slechts een seizoen (30 afleveringen). Van de serie werd gezegd dat het een flop was, omdat iemand met een bijrol (Bruce Lee) populairder werd dan de hoofdrolspeler (Van Williams). Na deze serie speelde Lee in een bijrol mee in de film Marlowe en hij had nog enkele kleine rollen in andere tv-series, met onder andere in een paar afleveringen van de serie Longstreet, waarin hij zijn vechtkunst Jeet Kune Do onderwijst.

Zijn bekendste films zijn Fists of Fury, The Big Boss en The Way of The Dragon, die enorme hits waren in Hong Kong. In Way of The Dragon is Chuck Norris zijn tegenspeler en dit symboliseerde Oost vs West. Enter The Dragon was zijn laatste film.

 

DoodChuck

Op 10 mei 1973, tijdens het opnemen van het geluid voor de film Enter the Dragon, viel Lee bewusteloos. Nadat hij weer bij bewustzijn kwam, ging hij naar de dokter. Die constateerde dat hij last had van een zwelling in de hersenen en gaf hem medicijnen hiervoor. Later, nadat de verfilming van Enter the Dragon voltooid werd, wilde Lee weer verder gaan met de opnames voor zijn volgende film Game of Death. Op 20 juli 1973 in Hongkong zou hij samen met filmproducer Raymond Chow hier een ontmoeting hebben met enkele mede-acteurs voor deze film. Eerst een ontmoeting in het huis van actrice Betty Ting Pei en later op de dag een diner met acteur George Lazenby.

Tijdens zijn bezoek aan Pei kreeg Lee last van hoofdpijn. Hij kreeg hiertegen een pijnstiller aangeboden door Pei. Na het nemen van de pil, ging hij even liggen om wat uit te rusten. Chow vertrok eerder om in een restaurant het diner met Lazenby te regelen. Toen Chow samen met Lazenby bij het restaurant zat te wachten en Lee maar niet kwam opdagen, besloot hij Pei te bellen. Van Pei kreeg hij te horen dat ze Lee niet wakker kon maken. Daarop haastte Chow zich naar Pei’s huis. Het lukte Chow ook niet om Lee wakker te maken en daarop werd een dokter erbij geroepen. Lee bleek in een coma te zijn. De dokter adviseerde om Lee met het ambulance over te laten brengen naar het Queen Elizabeth Hospital te Hongkong. Aangekomen bij het ziekenhuis bleek Bruce Lee al dood te zijn.

De oorzaak van zijn dood is nog steeds omstreden. De officiële verklaring beschrijft het als een allergische reactie op pijnstillers – hersenoedeem – ofwel het onderdrukt raken van de hersenen door vochtophoping eromheen. Bij de autopsie van zijn lichaam werd de drug cannabis gevonden in zijn maag, waarna zijn vrouw Linda toegaf, dat Bruce Lee af en toe cannabis gebruikte. Doktoren stelden echter, dat de hoeveelheid gevonden cannabis niet van invloed was op Bruce Lee’s dood.

 Jumpsuit

Plaats een reactie